Mięta. Zastosowanie i właściwości.

Długo mnie nie było. Nie zamierzam się tłumaczyć, bo po prostu odeszły mnie chęci.

Napisze o czymś co od dłuższego czasu lubię, czyli miętę.

Zaczęłam jej używać jakieś 2 lata temu jak dostałam suszoną bodajże od dziadka. Na początku mi nie podeszła, ale im częściej ją robiłam to bardziej mi .

Zastosowania mięty
*Ja najczęściej stosuje ją jako napar. Do zaparzacza daję odpowiednią wg mnie ilość, zalewam wrzątkiem. Gdy się zaparzy, dodaję pół/łyżeczkę miodu. W lato warto pić napar, ponieważ orzeźwia.
*Jako dodatek do herbaty Do czarnej herbaty czasem dodaję 1-2 listki herbaty. I to zależy od mięty. Miętę kupioną w supermarkecie dodaje 2 listki, czuć wtedy delikatny miętowy smak. A miętę, którą kupiło się w sadzonce np. na rynku, dodaję 1 listek i to czemu? Bo mięta z sadzonki ma mocniejszy smak, niż ta kupiona w supermarkecie.
*Na problemy z żołądkiem. Pamiętacie na pewno jak w podstawówce bolał was brzuch, szliście do pielęgniarki, a ona dawała wam łyżeczkę cukru z kilkoma kroplami olejku miętowego. Ja pamiętam i nigdy tego nie lubiłam. Lecz teraz napar z herbaty piję lub jem cukierki miętowe, gdy boli mnie brzuch lub mam problemy z żołądkiem. 

Jeśli interesuje was więcej zastosowań mięty, znalazłam bardzo dobry artykuł, gdzie jest dużo interesujących informacji. TUTAJ

Właściwości mięty.
*Rozkurczowe
*Działania przeciwbakteryjne 
*Ochładza i orzeźwia organizm
*Witaminy C, A, B3
*Wspieranie procesu trawienia
*Posiada wapń, żelazo, potas, magnez 

Lecz pamiętajcie że nie każdy może spożywać miętę i jak wszystko inne nadmiar może zaszkodzić.








Komentarze

Popularne posty z tego bloga

Chris Kuzneski "Kronika Szaleńca"

Trochę o czytaniu

Tarczyca, choroba Hashimoto